Rust zacht, Swa

Swa op Lorem Droefsum, foto: Jonas Besbrugge
Swa op op Lorem Droefsum. Foto: Jonas Besbrugge.

Als een mokerslag mochten we het trieste nieuws vernemen dat de Gentse dichter Swa (François Semay, 27 juli 1969), bekend van diverse podiumperformances op decennialang bijna elk event, en minstens zo vaak tussen het publiek aangetroffen bij andere evenementen, gisteravond op 50-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige verruild heeft. Afgelopen december en februari kon u hem nog op het podium zien bij Droef Afgelast en Lorem Droefsum respectievelijk. Net voor de lockdown heeft hij in sneltempo nog twee dichtbundels uitgebracht waarin het beste van 25 jaar dichterschap vervat stond.

Het is een statistische droefnis dat als je veel bijzondere mensen op een podium zet, er vroeg of laat enkele van ons zullen ontvallen. Swa voegt zich nu bij Jack, Marc, en Helga (die zelfs uiteindelijk niet het podium meer kon beklimmen). En net als hen was Swa een kleurrijke, opvallende verschijning die levendigheid in de brouwerij bracht. We zij blij hem te mogen hebben kennen, en hoe shit het ook is om alweer een broeder te verliezen, we weten dat er een ellendige medische periode aan vooraf is gegaan. Dus hopelijk vindt hij nu de pijnloze rust, en mocht er een hiernamaals zijn, dan mag hij daar hopelijk zijn dichtbundels ook mee naartoe nemen.

Het zijn coronatijden dus het heeft hier geen zin om iets over de begrafenis te melden. Het zal aan artistiek Gent zijn om hem op eigen wijze te herdenken. We roepen bij deze op dat als u een bundel van hem hebt en u dat ziet zitten, een gedicht in videovorm op de social media te plaatsen met hashtag #honniswaquimalypense of naar ons te sturen. We gaan de hommages in een compilatie steken als groot eerbetoon aan die duivelse paradijsvogel, de enige echte Swa. Rust zacht, kameraad.

6 Antwoorden op “Rust zacht, Swa”

  1. maatje rust zacht !! ik zal u missen uw grappige gesprekken over dagelijkse shit !! zo als u was er maar eentje ! swa we waren vrienden .kiss slaap zacht broeder!

  2. ik heb paar teksten van hem die hij mij gegeven heeft ( was toen zo gezegd begin v zijne boek) en denk 2 gedichten, zouden jullie die graag doorgestuurd krijgen?

    1. Enkele vrienden van Swa zijn gedichten van hem aan het oplezen voor camera/smartphone/webcam. We gaan daar een compilatie van maken ter nagedachtenis. Misschien zou je een van die gedichten of teksten zelf willen voordragen en dat dan willen opsturen ? – René

  3. Hey ruwe testosterombom je was een makker een ruige rakker soms. Een grote bolster met een gevoelig hart. WAAROM?. We komen wederom ooit SAMEN!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *