Droof X, het verslag


De Droof X Micro, foto: Philip Volckaert

Gert-Jan Termote, de helft van Bestaansreden, bood ditmaal aan voor het verslag te tekenen, iets wat de rest van de redactie een puik idee vond. Temeer het allemaal luie flikkers zijn die het liefst niets uitvreten. Dus voor wie niet bij Droof X kon zijn afgelopen zaterdagavond, hier het verslag!

Anton Voloshin, foto: Philip Volckaert
Anton Voloshin, foto: Philip Volckaert

De kunstexpositie in het Volkshuis die deze maal samenviel met Droof X toonde de werken van Kurt Hanssens. Zijn duistere ritmes en kruisigende lijnenspel hield zich illuster op de achtergrond bij wat er op het podium voltrok. U kunt de kunstwerken in zijn expositie ‘fDNArot’ nog bezichtigen tot de finissage op 17 augustus aanstaande. Woordwriemelaar Anton Voloshin trok deze tiende editie van Droef (Droof X) meteen op gang met een van zijn kenmerkende, scherpe inleidingen zoal we die onderhand van hem gewend zijn.

Ruud van Neerven op Droof X, foto: Philip Volckaert
Ruud van Neerven, foto: Philip Volckaert

Als eerste bood Ruud van Neerven zich aan om het schavot te betreden. Deze Nederlander is een doorwinterde rijmdoos met maar liefst vier dichtbundels achter zijn naam, waarvan de laatste dit jaar verscheen. Hij trok ons mee in een wereld van gemene rijmpjes en donkere kwinkslagen waarvan we bij Droef alleen maar kunnen genieten. De techniek gooide wat roet in het eten, al had een liefhebber van soundscapes er zeker de poëzie van ingezien.

Pick, foto: Philip Volckaert
Pick, foto: Philip Volckaert
Bart Douwe, foto: Philip Volckaert
Bart Douwe, foto: Philip Volckaert

Na een korte inleiding (waarbij de presentator zich niet kon inhouden talloze penismopjes te maken) verscheen Pick op het podium. De heren Patje van Antwerpen (tekst/voordracht) en Steven Huysman (gitaar) leken ontsnapt uit de Antwerpse haven, maar torsten een charisma mee om u tegen te zeggen. De twee overgoten ons met een melancholische saus van menselijke verhalen en sterk gitaarspel. Aansluitend bracht Bart Douwe nog een verhaal met een stem die Herbert Flack doet blozen.

Gert Vanlerberghe, foto: Philip Volckaert
Gert Vanlerberghe, foto: Philip Volckaert

Gert Vanlerberghe; behoeft deze man nog een introductie? Hij is dichter, romanschrijver, organisator, presentator, slam poet, zanger (ofzoiets), Antwerpenaar … en loopt al jaren elk podium op dat hem toelaat. Hij serveerde ons enkele van zijn slimme gedichten, proza en bijna-politieke slamteksten. De energieke auteur kreeg het ten slotte nog voor elkaar het publiek in koor ‘ER IS ALTIJD GELD VOOR DRUGS!’ te laten roepen.

Podium Voor Pissimisme, foto: Philip Volckaert
Ons domme toilethumortje, foto: Philip Volckaert

Na alle blazen en darmen te hebben geledigd, brak het einde van de pauze aan. Voor de gelegenheid had de organisatie een poster voorzien boven het toilet, met de kwinkslag ‘Droef.Gent – Cultuurpodium voor pissimisme. Doch enkel de aandachtige bezoeker had dit meteen door, droef.

Imperfected Nanoseconds, foto: Philip Volckaert
Imperfected Nanoseconds, foto: Philip Volckaert

Een hese, kapotte gitaar verried (na nog een blok poëzie door Ruud van Neerven) het aantreden van Imperfected Nanoseconds, het soloproject van Jeroen Van Damme. Radiohead meets Johnny Cash, vergeten in die broek die je net in de wasmachine had gegooid. Hij bracht rammelende, barstende covers met een stem die op zoek ging naar je ouderlijk instinct en dwong ons om stil te staan op het dunne koordje tussen esthetiek en authenticiteit.

Nebulous Somnambulator op Droof X, foto: Philip Volckaert
Nebulous Somnambulator op Droof X, foto: Philip Volckaert

De avond liep bijna ten einde en dus leek het tijd voor een sprookje. Nebulous Somnambulator beloofde er alvast iets speciaals van te maken. Als een onaardse Messias, met een tulband van z’n eigen haar en mythische visuals, sprak hij ons toe in het Engels. Hoewel onderbroken door wat dronken lallers, slaagde hij er in ons zowel visueel als auditief mee te sleuren in de donkere krochten van zijn verhaal.itle=”Vergeet aub de volgende keer ons gastenboek niet te tekenen, foto: Philip Volckaert

Publiek van Droof X met op de voorgrond Rinus Van De Melkwegboer, foto: Philip Volckaert
Publiek van Droof X met op de voorgrond Rinus Van De Melkwegboer, foto: Philip Volckaert

Wat volgde was nog de uitreiking voor de medaille voor de langste (Paters)holbaard oftewel wie het langste holhaar had. De twijfelachtige eer in de vorm van een bronzen, zilveren en gouden medaille met baard aan, werd uitgereikt aan de cafébaas, Rinus van de Melkwegboer en initiatiefnemer René van Densen. We bleven verder in de groove met nog wat laatste drooves by DJ Kruisbestuiving. Handen werden geschud, pinten werden omvergegooid, discussies raakten verhit, de weltschmerz bleef in ons, maar we hadden toch eventjes durven vergeten dat de nachten kouder worden.

Vergeet aub de volgende keer ons gastenboek niet te tekenen, foto: Philip Volckaert
Vergeet aub de volgende keer ons gastenboek niet te tekenen, foto: Philip Volckaert

Tot de volgende!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *