Droef Dozalwelzijn, het verslag

Publiek bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Foto: Philip Volckaert
Een verslag door Anton Voloshin

De 12de officiële editie van Droef, na de 11,5de onder leiding van een gothic versie van Pierke Pierlala (voor niet-Gentenaars: Pierke is een soort heidense hogepriester die baby’s eet om eeuwig jong te blijven), vond plaats op 12/12. Geinig.

René van Densen on tape

Openingsgedicht van René van Densen bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Openingsgedicht van René van Densen. Foto: Philip Volckaert

Peetvader René mocht de editie openen met een video opgenomen op de Blaarmeersen, waarin hij lusteloos ronddreef op een opblaasbare eenhoorn terwijl hij lijzig poëzie voorlas die getuigde van gelatenheid en cynisme. Daarmee was de toon ook onmiddellijk gezet door onze onfeilbare opperdroeftoeter.

Coenraad De Waele

Coenraad De Waele bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Coenraad De Waele. Foto: Philip Volckaert

Bezorgde ouders proberen soms hun kinderen bang te maken van Coenraad als ze door hebben dat hun gespuis interesse heeft in poëzie: “pas op of je wordt als Coenraad, eeuwig dorstend in de Gentse stegen!”. Niet dat dat erg is. De Gentse eminentie bracht een talige vuurbal ten berde die zowel een glimlach als een grimlach wist te ontlokken, en in één vlotte beweging zette Coenraad zowel de neoliberale wereldorde als de ratrace naar bruin geluk en onnozele pogingen tot seksuele bevrediging een dikke neus. Hij is op jaren, maar geenszins afgebot qua scherpte. Het was een eer voor Droef om hem te mogen ontvangen.

The Flying Ostriches

The Flying Ostriches bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
The Flying Ostriches. Foto: Franky Bordo

Hoewel hun voorziene gastmuzikante ontbrak en daardoor de struisvogels zowel als de presentator moesten improviseren, was dat er nauwelijks aan te merken. Op de aan- en afzwellende kosmische tonen van Rinus ontpopte Philip zich tot een verbale ruiter van de apocalyps. Beide heren, eerder gekend voor hun schertsvertoningen, toonden zich hier van hun ernstige kant, en dat smaakte naar meer.

Erika De Stercke

Erika De Stercke bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Erika De Stercke. Foto: Philip Volckaert

Een andere podiumveteraan vonden we in Erika, die moeiteloos met gedichten het publiek begeleidde tot aan de pauze. We zijn er vrij zeker van dat ze zelfs het telefoonboek voorlezen tot een goed poëtisch einde zou brengen. Haar brede ervaring op allerlei podia in Vlaanderen en Nederland kwam bloeide helemaal open in een uitgekiende performance waar jong geweld nog een puntje aan kon zuigen.

Friends Are Magic

Friends Are Magic bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Friends Are Magic. Foto: Philip Volckaert

Over jong geweld gesproken: het duo Friends Are Magic veroverde de harten van het Volkshuis met knoppen, micro’s en een akoestische gitaar, wat op het eerste zicht klinkt als ondraaglijke hipsterheid, maar niets minder bleek dan een bijzonder meeslepende, geestige en retestrakke set vol grappige trouvailles en uitgekookte nummers. Hoogtepunten waren o.a. hun pasta-pastiche van Eros Ramazzotti met een gezichtsvergrotende spiegel en een excuusnummer over hoe ze als baby’s niets konden, waarbij ook het hele café werd ingeschakeld in deze oefening van onschuld.

Anneleen Léger

Anneleen Léger bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Anneleen Léger. Foto: Philip Volckaert

Met behulp van grafische krabbels en Skype berichtte Anneleen Léger het publiek over de condition humaine vanuit de Britse badplaats Brighton, in een netprimeur voor Droef. Ondanks de fysieke afstand leek het eigenlijk alsof Anneleen ter plekke present was, en zelfs na het vallen van het doek bleef deze poëtesse doortateren, tot groot jolijt van het publiek.

Milan Beanz

Bearfoot Eve bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Bearfoot Eve. Foto: Philip Volckaert

Peter Boone bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
Peter ‘Beanz senior’ Boone. Foto: Philip Volckaert

Artistieke krullenkop Milan bracht als afsluiter bijzonder verse en strakke beats waar Barefoot Evelyn (die schoenen aanhad, de verraadster) straf over heen rapte in een toenemende furie. Halverwege kwam er uit het publiek zelfs een superfan die met Evelyn meedeinde vooraan het podium, terwijl de rest van het publiek gewoon te verpletst was door de kracht van haar raps. Als uitsmijter kwam Beanz senior (vader van) nog op het podium om te zorgen voor gitaarbegeleiding, om zo als een echte patron de puntjes op de i te zetten van een bijzonder rijk gevulde en geslaagde editie van Droef.

DJ Kopstoot bij Droef Dozalwelzijn 12-12-18
DJ Kopstoot. Foto: Philip Volckaert

Eén antwoord op “Droef Dozalwelzijn, het verslag”

  1. Een mooi verslag, Anton, fijn om zo het jaar mee af te sluiten. Mooi dat je ook weggelaten hebt dat op het geprojecteerde achtergrondplaatje de hele avond het verkeerde logo stond afgebeeld, namelijk ‘Podium voor Pissimisme’, wat we ooit als grap voor de WC bij het Volkshuis hadden ontworpen. Daar hoeven de mensen niet op gewezen te worden. Ik ben blij dat je me de schaamte om die onvergeeflijke slordigheid bespaart. Hulde. Dat je dat niet expliciet benoemd. Het toont je groei als mens, die subtiliteit !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *