De Dode van Droef pHalentijn: Søren Sørensen

Droef pHalentijn, de poster

Morgen is het alweer tijd voor twee(!) dagen pHalentijn, en dus is het misschien een goed moment om eens wat te vertellen over de Dode van deze Droef editie: Søren Sørensen. Zeg dat eens tien keer – Søren Sørensen, Søren Sørensen, Sørenso Rensen ai ai laat maar. Søren Peter Lauritz Sørensen (nóg erger) is de uitvinder van de pH-graad, oftewel de zuurmeting.

Bij zijn metingen bleek de concentratie van waterstof-atomen (H) erg belangrijk te zijn, waardoor die rare lowercase-p-uppercase-H combinatie ontstaan is. Hoewel bij de eerste rapporten zelfs de H als een kleine-h geschreven was, en we uiteindelijk nooit te weten zijn te komen waar de p voor stond. Leuk om op te zoeken, want er zijn veel verschillende theorieën over die aardige toog-trivia opleveren. Søren Sørensen stierf op 12 February 1939, niet al te lang na zijn 71e verjaardag.

We horen nogal eens de misvatting dat we een stel zuurpruimen zouden zijn, want we organiseren immers een Podium voor Pessimisme. Maar niets is minder waar! Omdat we zelf echter niet vies zijn van wat zelfspot, is onze eerste editie van 2019 dan ook een knipoog naar deze wetenschappelijke waarde, die de pH in pHalentijn zet. Maar verwacht toch maar een lage zuurgraad en breng zelf ook wat goed humeur mee. Santé!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *