De Dode van Droef: Kurt Vonnegut

DroefCon 7 poster

Als Kurt Vonnegut (11 november 1922 – 11 april 2007) niet om vijf voor twaalf geboren is, is daar iets kosmisch misgelopen. In ieder geval is het narrengetal 11 significant geweest aan het begin en eind van zijn leven. De zeer zwarthumoristische auteur schreef gedurende zijn carrière van vijftig (!) jaar veel impressionante werken die vandaag nog angstvallig tegen de actuele realiteit aanschurken. Zo benadrukt zijn debuut Player Piano de holle leegheid en wrange maatschappelijke armoede en verhoogde financiële ongelijkhheid in een dystopie waar voor alles zogezegd wel een robot of een app is. Klinkt bekend?

Een van onze redactieleden is (dankzij de verfilming uit 1995) extreem fan van het nog griezeligere wereldbeeld geschetst in Harrison Bergeron, waarin intellectuele, creatieve en lichamelijke ongelijkheid elektronisch en praktisch getemperd wordt om een cultuur van gemiddelden te scheppen, waarbij niemands prestaties meer een ander zich tekort kan doen voelen schieten. In de wereld van het grote gemiddelde is er geen kunst of topsport meer, geen intellectuele of technologische vooruitgang, en blijkt dat elke rap ontvlambare, intellectueel achtergestelde schreeuwlelijk prima de President van de USA kan worden en met een hoop boos geschreeuw de rest van de wereld, nucleaire wapens of niet, wel kan doen inbinden. USA, USA! In de achtergrond van deze verschrikkelijke toekomstvisie onttrekkken zich een aantal superieure geesten aan de maatschappij om deze vanachter de schermen gedienstig in gang te houden (grotere geesten moeten immers angstvallig kunnen bewaken dat niemand iets cultureel uitdagends op televisie zal zien en dat de computers goed blijven werken die toekomstige echtparen aan elkaar koppelt op basis van intellectuele balans). Hier liggen, ver weg van de wereld die niet geacht wordt het aan te kunnen, alle grote kunstwerken, composities en cinenematische juweeltjes opgeborgen, zodat de everydayman culture deze niet onverhoopt in onbegrip zal kunnen vernietigen. Maar nieuwe kunst wordt er ook niet meer gemaakt.

Bij dergelijke waarschuwingen schakelen wij van Droef vanavond naar Defcon Seven, neen, DroefCon Seven! Of als u het onze meer francofone redactieleden vraagt, staat er op ons affiche ‘Droef Concept’, wat ook vanzelfsprekend zeer toepasselijk is. Hoe dan ook, hoed onze waarschuwingen, en geloof niet alles wat de televisie u vertelt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *