De Dode van Droef: Paul Snoek

Droef 2.86 poster

Edmond André Coralie Schietekat (Sint-Niklaas, 17 december 1933 – Tielt, 19 oktober 1981), wie kent hem niet? Oh, u herkent die naam oprecht niet. Paul Snoek dan? Die frank valt al wat beter, niet? Een van de bekendste dichters en prozaschrijvers van België, en tevens maakte hij aardig naam als kunstschilder in zijn tijd op deze aarde. Zijn gedicht Schildersverdriet is als muurschildering te lezen op de gevel van het Poëziecentrum in Gent, aan de Vrijdagsmarkt. En op de hoek even verderop kunt u vanavond terecht voor de tweede editie van Droef, het unieke Gentse (Cultuur)Podium voor Pessimisme!

Snoek was één van de Vijfenvijftigers, (voornamelijk) Vlaamsee experimentele dichters die zijn gaan publiceren voor 1955. Deze groep was een reactie op de voornamelijke Nederlandse Vijftigers, waarbij Snoek overigens weigerde bij ingedeeld te worden. Hoewel hij zich niet tot een stroming of zelfs kenmerkende toon liet beperken, evolueerde hij van romantisch dichter naar agressieve, cynische en maatschappijkritische tekstenschrijver naar een gelaten en zelfs pessimistisch dichter. Dit werd in verband gebracht met zijn manisch-depressieve buien.

Zijn band met Gent beperkt zich voornamelijk tot een rechtenstudie in deze stad, maar zijn teksten leven er nog overal. Vandaar is vandaag de Dode van Droef niemand minder dan Paul Snoek!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *