Droeffier: de terugblik


Het publiek op Droeffier, foto Rick Brands

Noot: er zijn ook video-opnamen van verschillende optredens gemaakt, die moeten nog gemonteerd worden maar zullen hier ook nog op deze website gepubliceerd worden.

Wat was het druk op die geheime locatie. Terwijl de eerste regel van Droeffier was, dat u niet over Droeffier mocht praten. En regel twee… enfin. Onze besloten 4ing was een mooie jaarafsluiting waarbij we niks te klagen hadden over het omvangrijke publiek in het kleine Twee Poorten. We hadden ook een flinke line-up aan optredens voor u voorgeschoteld. Op deze terugblik-avond voor Droef.. ja, dat was het ‘grapje’ op de poster, dat het een terug-blik was. Blik. U snapt het wel. Moving on.


Philip Volckaert op Droeffier, foto Rick Brands

Philip Volckaert had een nieuwe versie van zijn linttekst waarbij hij zeker was dat de organisatie – hij wierp meermalen een blik in mijn richting – zou ingrijpen en hem van het podium zou kukelen. Maar geamuseerd las het publiek mee op het rondgegeven stuk lint en woof zijn tekst zijn weg door de massa. Pas na langere tijd greep presentator Grim Claus – die we voor het eerst sinds onze eerste editie weer konden terugverwelkomen, wat een fijn weerzien was – in en werd Philip met luid applaus van de planken begeleid.


Anton Voloshin op Droeffier, foto Rinus Van De Melkboer

Anton Voloshin bracht een duisterkomische (en aan het eind toch droeve) lijst van redenen om er een eind aan te maken. Hij roerde, deed lachen, deed slikken en wegpinken. Een mooie tekst die zich ideaal voor Droeffier leende en de toon op punt zette voor de avond.


Ruben Van de Woestijne op Droeffier, foto Rinus Van De Melkboer

Het optreden van Ruben Van de Woestijne leek even niet door te gaan want hij was zijn rugzak kwijt. De heren van Droove Deluxe vulden even het gat op terwijl hij zijn rugzak zocht en het publiek verbaasd zich afvroeg wat er in die rugzak zat dat zo belangrijk was. Uiteindelijk werd hij gevonden en trok Ruben, met veel bombarie, een kartonnen constructie aan. Waarop mensen hem een muntje konden toedienden en een nummer van zijn playlist konden kiezen. Hierop citeerde Ruben een lemma uit Wikipedia horende bij de titel, en zong een volledige versie van het liedje dat hij speciaal op dit onderwerp herschreven had. Het werkte enorm op de lachspieren van de aanwezigen (en was dus het wachten op de rugzak meer dan waard geweest) dat tot drie keer toe een extra nummer aanvroeg. Hierdoor liep ook Ruben’s optreden danig uit, maar ja – het publiek kiest. U vond het duidelijk niet zo erg allemaal.


Benoit Vermaele op Droeffier, foto Rick Brands

We doen echt serieus onze best om Benoit Vermaele, toch ook inmiddels een van onze trouwste podiumdieren, steeds een goede plek in de line-up te geven, maar wie had gerekend op die levende jukebox ? Hoewel zijn zeer duistere tekst prima het niveau een beetje terug richting Droef bracht, en zijn gebruikelijke iets te snelle manier van voorlezen dit keer een beduidend organischere afremming had meegekregen, kwamen niet alle teksten even goed meer door bij het publiek. Ooit vinden we dat gouden moment op de avond waarop we Benoit in volle waarde kunnen laten schitteren. Aan zijn teksten lag het alvast zeker niet.


Blaastaal en Wagonman op Droeffier, foto Rick Brands

Blaastaal en Wagonman bleken een gouden combinatie van duistere soundscapes en hilarisch idiote geluidseffecten. Er werd met zo ongeveer vanalles wat maar geluid zou kunnen maken, tot een rol plakband, gespeeld en verwoven in een mesmirerend samenspel. Als minpuntje wellicht had de organisatie (dat waren we zelf) niet helemaal rekening gehouden met de grote hoeveelheid artiesten die reeds geweest waren en nog zouden komen, waardoor dit optreden wat aan de lange kant begon te vallen. Het gaf niet, want spoiler: de avond verliep verder nog prima. Toch kapten de heren hun optreden bijtijds af om de sprekers weer de micro te gunnen. Het smaakte echter naar een vervolg, wellicht met iets meer ruimte voor deze headliners.


Franky Bordo op Droeffier, foto Rick Brands

Vevolgens spong Fanky Bodo op het podium en bacht een pachtige tekst ten bede waaaan de lette ” ontbak. Het spannende vehaal ove een mannetje dat het daa zelf ook eg moeilijk mee heeft wekte bij iedeeen in het publiek danig op de lachspieen. De seieuze wijze waaop de tekst voogedagen wed, doeg alleen maar bij aan het buldegelach alom. Bavo, Bodo !


Rinus Van De Melkboer op Droeffier, foto Rick Brands

Rinus Van De Melkboer had een nieuwe ‘pedia’ voor de aanwezigen. Recent had Droef namelijk een uitnodiging ontvangen om een offerte in te sturen voor een speciale editie voor de Vrienden Van De Provincie. Dat u er hier niets over gehoord heeft, heeft er alles mee te maken dat de opdracht uiteindelijk toch naar iemand anders ging. Maar Rinus had ondertussen al de nodige ambtenarenmoppen geschreven en was niet van plan deze tekst op zolder op te bergen. Dus mochten we weer eens smakelijk lachen om een zwik definities van zaken waarvan we nochtans per abuis dachten de betekenis al te kennen.


Didi De Paris op Droeffier, foto Rick Brands


Didi De Paris met volledige muzikale ondersteuning op Droeffier, foto Rick Brands

Didi De Paris is inmiddels een bijna vaste waarde op Droef en kon zeker op deze terugblik-editie niet ontbreken. Voor de gelegenheid had hij een volledige muzikale ondersteuning, met Rinus, Blaastaal, Wagonman en gitariste Kaat erbij. En dat blies verdomd kwalitatief weg. Tot mijn verbazing vernam ik achteraf dat deze mensen nog nooit eerder in deze formatie samen gespeeld hadden en dat er niets gerepeteerd was, want het vormde een krachtig, literair en muzikaal overweldigend geheel. Wie er niet bij was, heeft iets gemist !


René van Densen op Droeffier, foto Rick Brands

En na al die fantastische optredens, tja… zie dan dat volk nog maar eens stil te krijgen. Zeker na zo’n mega-optreden van De Paris. Dat lukte gewoonweg niet meer. Dus kreeg ik de kolder in de bol en besloot ik dat zolang u uw muil niet kon houden, ik enkel de titels van de gedichten zou voordragen en dan het gedicht terzijde zou gooien. Dat ging een tijd lekker vlot, op deze wijze optreden, kan ik u zeggen. Bij het eennalaatste gedicht hield u eindelijk uw bakkes. Het heette, ironisch genoeg ‘Stilte’ en dat gedicht én het laatste moesten er dan toch aan geloven volledig voorgedragen te worden. Maar dit was een van mijn kortste optredens ooit, waarvoor dank. Ik haat optreden, zoals sommigen wel weten.


René van Densen, Franky Bordo, Rinus Van De Melkboer en Anton Voloshin dragen een van René’s canons voor op Droeffier, foto Rick Brands

Om het toch een beetje goed te maken droeg ik samen met Franky Bordo, Rinus Van De Melkboer en Anton Voloshin mijn bekende canon ‘Zonder-metgezel’ voor. Ook deels ongerepeteerd: alleen Rinus heeft dit eerder samen met mij gedaan. Het ging hiet geheel vlekkeloos maar het was een veelbelovende samenwerking met deze heren waar ik later graag eens een herkansing van wil doen. Op praktisch niveau hadden we even niet gerekend op het publieksrumoer – vier microfoons was wellicht wel handig geweest. Live and learn…


Sofie Stubbe op Droeffier. Foto: Rick Brands

Ik dacht zelf nog dat het hier wel voorbij was, maar er werd nog geroepen om ‘Sofie’, die blijkbaar op het toilet zat. Maar die ook nog een zeer mooie tekst ten berde kwam brengen – we houden haar even in de gaten. Vervolgens kwam er nog iemand, en er kwam een jamsessie met allemaal rapimprovisatie en muzikale gekkigheid, en er werd flink weggedanst (en gedronken) bij Droove, maar ondergetekende ging zijn grote legerjas thuis in zijn kast hangen. Het was een mooie avond en een mooi Droefjaar geweest. Tot ziens in 2018!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *