Droef Doop, het verslag

Het was rauw en raak, en het leverde een raak visitekaartje af: de aller-, allereerste editie van Droef Doop. Het introduceerde, net als de allereerste ‘klassieke Droef’, een dichtbundel, en vond plaats exact één deur verder dan de destijdse locatie. Het was hip hop en duizelingwekkende spoken word, al was er voldoende dat nog ruimte voor groei had. Maar wie verwachtte om hier meer van hetzelfde te zien en te horen dat je reeds op Droef in het Volkshuis kunt ervaren, kwam voor een hopelijk heel positieve verrassing te staan. Dus: hoog tijd voor een verslag.

Jackjohannes Hemp op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Jackjohannes Hemp op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

Dan maar vast eerst: de bundel waar het allemaal om draaide. Ondergetekende kan daar niet objectief over spreken aangezien ik meegewerkt heb aan de vormgeving, maar het resultaat mag er zijn. Voor het eerst in vijftien (!) jaar bracht Jackjohannes Hemp een nieuwe dichtbundel uit (zijn tweede), en dat op de avond voor zijn 45e verjaardag. Dit alleen al had voldoende kunnen zijn voor een memorabele avond. Wie de bundel wil checken en/of kopen, u kunt altijd terecht bij Jackjohannes zelf, of bij Boekjeswebshop, een nieuwe webshop die zich exclusief richt op kleinere (eigen) uitgaven. Neem er gerust eens een kijkje dus !

Jackjohannes Hemp op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Jackjohannes Hemp op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

En sprekende van Jackjohannes, hij was speciaal voor deze avond gehuld in een prachtig kostuum als Gent’s nieuwe Pierke Pierlala, waar we reeds over bericht hebben. Het kostuum was fenomenaal goed gelukt. Oorspronkelijk had ondergetekende het concept van een Droef Pierke enkel voor de poster bedacht, maar Jack is er helemaal voor gegaan, en bracht in onvervalst Gentse tongval en met ruwe verontwaardiging zijn relaas. Er mag nog wat aan geschaafd worden wat de inhoudelijke humor betreft wellicht, maar het was een unieke act. Samen met Bobadas presenteerde dit nieuwe Pierke de avond en zette de toon alvast op scherp. Hashtag #WeekvanhetGents.

Teddy Bair op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Teddy Bair op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

Aan Teddy Bair was de ondankbare taak het babbelzieke zaterdagavondpubliek tot luisteren te dwingen. Maar Teddy stond al lang op ons verlanglijstje wegens zijn ontwapenend rake en toch ook tedere performance, en stelde allerminst teleur. Het publiek was nochtans niet gemakkelijk: aan de start van de avond zaten er bijna enkel Fransen en ‘Ollanders in de zaal, en wij kwamen daar wel even hip-hop en Gents volkstheater brengen. Ja hallo. Maar onze podiumheld wist zelfs de luidste converseerders tot luisteren te overtuigen met zijn teksten die van verlegenheid jegens een meisje in de tram tot felle maatschappijkritiek gingen. Om af te sluiten met een tekst waardoor niemand meer een compliment durfde te geven, aangezien hij de wijze waarop hij deze doorgaans ontvangt grondig de grond in boorde. Het stond als een huis en smaakte naar meer.

Bobadas op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Bobadas op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

Sprekende van Bobadas, hij had met Jack afgestemd om teksten uit diens bundel te brengen, maar het overtuigend voordragen van andermans woorden is knap lastig, kan iedereen die wel eens op een podium heeft gestaan je verzekeren. Sterker, je eigen teksten brengen kan al zwaar genoeg zijn. Bob Minne, zoals een aantal de presentator ook kennen, koos dan ook na enige tijd ervoor toch wat eigen teksten in de mix te smijten. Dat was zeker geen ramp, want zelfs voor wie deze teksten al kenden bleek Bobadas in goede vorm te zijn. Zijn presentatie kakte wellicht hier en daar een beetje op de performers en de jarige job, maar hij wist de avond in goede lijnen te minnen en vulde de balans goed aan. Bobadas is geen vreemde met chaotischer verlopende avonden en vangt deze met passende humor en een stevige regie op. Dus zelfs toen er tussendoor nog een spontane invalsact zich aanmelde, ene Ismaël, ging de show moeiteloos door alsof het allemaal de bedoeling was.

En sprekende van Ismaël, voor iemand uit het publiek die zich zomaar aanmeldde, vulde ook hij het program perfect aan. We hebben hem onmiddellijk verzocht ook bij de volgende Droef Doop de microfoon ter hand te nemen. Wordt vervolgd !

Bearfoot Eve op de beats van Milan Beanz op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Bearfoot Eve op de beats van Milan Beanz op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

We kampten door miscommunicatie helaas ook met enkele afzeggers, dat lijkt nu eenmaal bij de Droef edities te horen. Hind was euh, verhinderd, aangezien tegelijkertijd ze ook een eigen event organiseerde, daar bleek de kalender even misgepland. En ook Serdi, ja de fenomenale beatboxer uit Belgium’s Got Talent, kon helaas niet ten tonele komen verschijnen. Maar dat gaf niet, want het echte vuurwerk van de avond kwam toch wel van Bearfoot Eve op de beats van Milan Beanz. Ze bracht vlotte hiphopteksten die verrasten, klauwden en knauwden, en wist het hele podium het hare te maken. Aan het eind van de avond keerde ze nog terug met een iets gevoeliger lied, maar men heeft geweten dat ze er stond. Het was misschien hier en daar nog wat ruw van sound maar Eve maakte zware indruk.

Sensi-P op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Sensi-P op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

Bij Sensi-P bleek Milan Beanz nogmaals de held te zijn, want de stick waar Sensi’s eigen beats op stonden, bleek niet te marcheren in de geluidsapparatuur. Dus kregen we een unicum, namelijk dat Sensi zijn bars bracht op iemand volledig anders’ muziek, wat er eerlijk gezegd soms wat naast zat, maar zát het erop, dan zat het er ook vol óp. En ook hier was het klankenvuur niet eenzijdig en waren de teksten inhoudelijk breed en goed doorwrochten. Zelf had ik Sensi nog nooit zien performen en het maakte benieuwd naar hoe het allemaal klinkt als hij wél op zijn eigen muziek kan optreden, maar ook deze performer wist de avond naar een hoger niveau te tillen.

Jackjohannes Hemp op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez
Jackjohannes Hemp op Droef Doop in café Afsnis, Gent, 24 november 2018. foto: Seppe Durnez

Nog een unicum: we eindigden strak op de tijd. Wegens beschikbaarheid van Milan moesten we uiterlijk 22u af hebben gesloten, en het was twee vóór toen alles gedaan was. Dit tot verrassing van vrienden van Jackjohannes én vaste bezoekers van Droef, die toen ongeveer pas kwamen opdagen, want men is van ons enige uitloop gewend, maar dat zat er dit keer niet in. Er moest immers een verjaardag gevierd worden en die pintjes drinken zichzelf niet. Allee, schol hè. Op de doop van Doop !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *