$abam Op Uw Bakkes ! Dat was lang geleden.

Re: Breng uw muziekgebruik in orde voor uw evenement – DROEFISOMO – 09/10/2019 – Cafe Het Volkshuis – 21/00817936 LIRK

Goedendag,

Bij Droef maakten we ons al zorgen hoe het met jullie ging. We hebben bijna een jaar niets van jullie vernomen. Gaat alles wel goed ? Vroeger kregen we zoveel mails van jullie dat we het contact een beetje begonnen te missen. Een béétje, niet echt. Niet overdrijven.

Voor ons is het een druk jaar geweest. Echter is er weinig veranderd aan het soort evenement dat wij organiseren bij Het Volkshuis. Dus we herhalen nog maar eens wat we al eerder duidelijk probeerden te maken in de hoop dat jullie het nu toch eens ergens opschrijven of zo:

Droef heeft herhaaldelijk in het verleden aangegeven een vrij podium te zijn waar artiesten vrijwillig eigen, en nieuw, werk brengen. Ze ontvangen hiervoor geen vergoedingen en doen alles op vrijwillige basis, net zozeer als Droef.Gent zelf ook volledig op vrijwilligers en eigen privégeld opereert. Er zijn geen inkomsten verbonden aan onze evenementen. Als zodanig valt daarvan al niets onder de focus van Sabam. De artiesten spelen / brengen immers alleen eigen werk en zijn geen lid van een auteursvereniging, of hebben dit voor ons verzwegen want sinds uw herhaaldelijke mails vragen we daar expliciet naar. Er is een gratis inkomprijs, er zijn geen bruto inkomsten van toepassing, geen artistiek budget en geen sponsoring. Waarom organiseren we de Droef avonden dan, als het ons enkel bakken vol geld kost? Tja, dat we wellicht gek zijn, dat is ook al eens bij ons opgekomen, maar daar heeft Sabam gelukkig geen invloed op.

Het Volkshuis heeft bij jullie een licensie, voor zover wij begrijpen, voor de muziek in hun café. Die betalen daar zeer goed geld voor. Wij zijn slechts een groep vrijwilligers die elke tweede woensdag van de tweede maand onze avond, en in aanloop ernaartoe vele andere, opofferen om wat volk bijeen te krjigen in het café dat kan komen luisteren naar de artiesten. In tegenstelling tot Sabam doen de mensen van Droef dat dus volledig onbezoldigd. Sterker, we betalen alles zelf, de promotie, extra techniek, en meestal ook onze eigen pinten. Dat kost zeer, zeer veel geld en een dergelijke dure hobby is niet altijd even evident. Misschien is er wel een fijne belangenorganisatie, die zich inzet vóór artiesten, die het zou zien zitten om ons eens financieel te ondersteunen? Dan zou Sabam pas iets voor artiesten doen. Stel je dat eens voor, in plaats van tijd en energie weg te nemen bij de mensen die met eigen middelen proberen een podium voor artiesten neer te zetten, dergelijke podia een steuntje in de rug te geven.

En weet u wat ? Dat kunnen we zelfs onderling regelen. Wij zullen daar geen licensiesysteem voor hoeven in te richten. We kunnen dat in een vingerknip regelen.

Groeten,

René van Densen
Droef.Gent

P.S. Mijn complimenten voor jullie herinneringsmail. Die is een stuk vriendelijker geworden sinds ons eerste contact in 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *