Goed nieuws! Droef hoort officieel niet bij de Gentse Feesten

Als je iets organiseert, dan dien je persberichten te versturen, zo het schijnt. Dat werd ons verteld. We werden er direct Droef van, vanzelfsprekend.

Maar bon, met een beetje zoeken achterhaalden we de contactpersoon voor de promotie rond de Gentse Feesten. Omdat we immers precies vóór de start van de Gentse Feesten ons allereerste Podium voor Pessimisme organiseren. En godbetert op de verjaardag van Walter De Buck, en op steenworp van waar de Feesten zelf in ’69 startten. Dus we konden er in feite niet onderuit: er moest echt even iemand ingelicht worden van het bestaan van Droef 1.0.

Het leverde felle discussies op bij onze redactievergaderingen. De een vond het een schande, dat juist een Podium voor Pessimisme op deze wijze onderdeel zou uitmaken van een uitbundig zorgeloos bacchanaal als de Feesten. Weer een ander suggereerde dat het prachtig past bij de massaal verkochte stroppen, immers. Ook het feit dat we een dichtbundel presenteren op onze allereerste editie die verkent wat de elementen van een feest nu daadwerkelijk zijn, was een argument. Met een boel gemor werd er een persbericht geschreven en verzonden.

Na een lang weekend viel zojuist het verlossende woord in onze digitale inbox, en we zijn enorm verheugd om te mogen melden dat Droef.Gent officieel geen deel uitmaakt van de Gentse Feesten! We citeren:

“Beste

De Gentse Feesten starten op vrijdag 14 juli om 18u tot Zondag 23 juli
Dus ook de programmatie komt maar vanaf dan in het boekje. Als wat voor deze data en na deze data doorgaat wordt niet opgenomen in de brochure en website”

Er werd ons nog de mogelijkheid tot het aanschaffen van een betalende advertentie, en de e-mail werd afgesloten “Met feestelijke groeten”.


ONS PERSBERICHT
Gentse Feesten starten Droef

Eerste Gentse podium voor pessimisme op 13 juli

GENT – Op donderdagavond 13 juli wordt in café l’Enfant Terrible (Bij Sint-Jacobs) de allereerste editie van Droef georganiseerd, het fonkelnieuwe podium voor pessimisme. “Droef 1.0” staat stil bij het feit dat de tijden helemaal niet tot feeststemming inspireren.
Maar maakt ondertussen van pessimisme wel een feestje: met muziek, poëzie, comedy en theaterspel. De Gentse dichter René van Densen presenteert deze avond ook zijn derde dichtbundel, die verkent wat een feest nu in feite een feest maakt.

Droef.Gent

De initiatiefnemers achter Droef.Gent willen op onregelmatige wijze een podium bieden waarbij pessimisme en melancholie voorop mogen staan. De positieve geluiden overheersen in de media, politiek en cultuur terwijl Trump, Brexit, populisme, terrorisme, milieuvervuiling en meer toch niet licht opgepakt zouden moeten worden.
Daarom start op 13 juli, precies de geboortedag van wijlen Walter De Buck en de avond voordat de Gentse Feesten losbarsten, de allereerste editie van Droef: Droef 1.0. Nota bene op enkele stappen verwijderd van waar de Gentse Feesten in 1969 haar oorsprong vond.

Onafhankelijk podium voor pessimisme

Bedoeling van het initiatief is dat het steeds onafhankelijk ingevuld kan worden, dus het is niet gebonden aan een locatie of cultureel collectief. Droef.Gent staat open voor iedereen die pessimisme in het hart wil sluiten. “Als een Droef lied dat we gezamenlijk kunnen aanheffen,” stelt Van Densen, die zelf een van de initiatiefnemers is. Via de website www.droef.gent zal men steeds op de hoogte gebracht gaan worden van de initiatieven die onder het vaandel van Droef georganiseerd worden.

Dichtbundel “Luisterend en Stuimig”

Op de eerste editie zal er o.a. muziek verzorgd worden door de Nederlandse troubadour Elco Wareman en soundscape-artist Reinout Rinus De Vos, is er op theatrale wijze pessimistisch spel van o.a. Franky Bordo, is er poëzie uit België en Nederland van o.a. Didi Paris, Benoit Vermaele, Marc Tiefenthal, JJHemp, Johan van Tilburg en nog veel meer.

Tevens wordt de bundel “Luisterend en Stuimig” van Van Densen aan het publiek gepresenteerd, waarin verschillende facetten die een feest een feest maken, verkend en ontleed worden. Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden aan De Dood zelf. Het boek zal daarna te koop zijn, de auteur zal signeren.

Aansluitend zal er pessimistische muziek gedraaid worden in het programma-onderdeel Droove. En wordt alles té droevig, dan kan men zich de volgende dag laven aan de Feesten!

Gegevens
Datum: 13 juli 2017
Aanvang: 20:00u
Inkom gratis
Locatie: café l’Enfant Terrible
Bij Sint-Jacobs 13, 9000 Gent
Informatie: www.droef.gent

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *